Bireysel yetişkin terapisi, danışanın seansa getirdiği konudan yola çıkarak, terapist ve danışanın süreci yapılandırdığı ve birlikte çalıştıkları birebir görüşmeler şeklinde yapılan psikoterapi türüdür.
Danışanın hayatında bir konu veya belirli sayıda konu üzerinde birlikte çalışma yürütülür. Uzmanın yaşı, eğitimi, mesleki deneyimi, kendini güncel tutabilmesi ve genelde hayat deneyimi ile mesleki ahlak kurallarına uyarak danışana zarar vermeden yardım edebilmesini sağlar.
Bireysel yetişkin terapisinin amacı, kişinin aşağıda belirtilen alanlarda desteklenmesi ve yaşadığı problemi kişinin kendi kendine çözmesine yardımcı olmak, psikoterapiye gerek duymadan da problemlerini kendi çözebilmesi konusunda bir zihin haritası veya yöntemler oluşturmaktır. “Bir yetişkin, kendi öfkesi ve sevgisini nasıl yönetebileceği konusunda fikir ve farkındalık sahibi olursa içindeki gücü ve enerjiyi daha etkin yönetebilir.”
Bireysel Yetişkin Terapisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?
Bireysel yetişkin terapisinde, her problem bireye özgü olduğu için bireysel terapi görüşmeleri de o kişiye uygun olarak kişiye özgü bir yaklaşımla belirli bir disiplin içerisindeki çalışma ile oluşturulur. Problem tanımlanır, amaçlar belirlenir, gerçekçi hedefler oluşturulur. Psikolog ile danışan arasında güvene dayalı bir bağ oluşursa terapiye verimli olma olasılığı ile başlanır. Bu doğrultuda terapist, danışanın problemine ve ihtiyaçlarına en uygun yöntemleri belirlemeyi ve uygulamayı amaçlar. Danışanın motivasyonunun yüksek olması ve değişimi hedeflemiş olması bireysel terapide önemli noktalardan biridir. Bireysel terapi seanslarının ne sıklıkta ve ne kadar süreceği de yine danışanın problemine ve terapistin çalışma şekline göre değişmektedir. Başlangıçta, genelde haftada bir seanstır. Gereken durumlarda sıklığı artar veya azalır. Doğru ve faydalı bir psikoterapi çalışması için uzman psikoloğun, bu alandaki deneyimi ve eğitimi araştırılmalıdır. Ancak, ilk seanstaki görüşmede de faydalı olup olmayacağına dair sizlerde bir fikir oluşabilir.
Bireysel Yetişkin Terapisinde Hangi Alanlarda Destek Alabilirsiniz?
- Çalışma/ İş Yaşamı Kaynaklı Problemler ve İş Stresini Aşabilmek
- İşyerinde Zorbalık/ “Mobbing” ile Başa Çıkabilmek
- Sağlıklı Düşünme ve Karar Verebilmek
- Ruhsal Karmaşa Çözümlemek
- Öfke Patlamalarını Yönetmek ve Stresle Başa Çıkmak
- Kaygı Problemlerini Yönetebilmek
- Fobileri Yenmek
- Sosyal Kaygı ve Özgüven Problemlerini Aşabilmek
- Yakın İlişki Çatışmalarını Etkin Yönetebilmek
- Evlilik ve Boşanma Konularını Sağlıklı Çözümleyebilmek
- Kayıp/Yas Problemlerini Çözümleyebilmek
- Panik Atak Problemini Yönetmek
- Cinsel Problemler ve Cinsel Sağlık Konularını Çözümleyebilmek
- Cinsel Kimlik Konularının İlişkilere Olumsuz Etkisini Azaltmak
- Obsesif – Kompulsif Bozukluklarda (OKB) İlişki Yönetimi
- Takıntıları Anlamak ve Atlatabilmek
- Depresyonu Anlamak ve Yönetebilmek
- Dürtü Kontrol Problemlerini Yönetebilmek
- Yeme Bozukluklarını Anlamak ve Yönetebilmek
- Uyku Problemlerini Çözümleyebilmek
- Kıskançlıkla Başa Çıkmak
- Kişisel Gelişim Konusunda Kendini Güçlendirmek
- Çocukluk Çağında Yaşanmış Yetişkin Hayatı Etkileyen Konuların Çözümlenmesini Sağlamak
- Maddi/Mali Konuların Bireysel ve Çift İlişkilerinde Çözüme Kavuşturulması
Özetle, bireysel yetişkin psikoterapisi duygusal çatışma ve duygusal gerilimden kaynaklanan kaygı, ruhsal çökkünlük stres gibi ruhsal sıkıntıları azaltarak kişiyi kaygı ve gerginlikten kurtarma, ruhsal uyum yeteneğini arttırma, sosyal ilişkileri olgunlaştırma yeteneği kazandıran tüm teknik yöntem ve uygulamalardır.