Ergen Terapisi

Ergen Terapisi nedir?

Ergen terapisi, ergenlik dönemini kapsayan 12 ile 18 yaş arasındaki dönemde genç bireylere verilen psikolojik destek çalışmasıdır. Ergen terapisi, ergen psikoterapistleri, klinik psikologlar, okul rehberliklerinde bulunan bu alanda uzmanlaşmış psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları ve de ilaç desteği de verebilen ergenlerle çalışma beceri ve deneyimine sahip psikiyatristler tarafından da verilebilmektedir.

Ergenlik döneminde verilen psikoterapi, herhangi bir sorun yaşanmasa da kendi içinde zorlu bir dönem olan ergenlik döneminde karşılaşılan problemlere odaklanan ve ergenin sorunlarla başa çıkma becerisini geliştirmeyi hedefleyen bir terapidir. Ergen terapisinde psikoterapinin amacı, ergenin kendisini daha iyi tanımasını, aile ve arkadaş ilişkilerini sorunsuz veya daha az sorun yaşayacağı bir şekilde yürütebilmesini sağlamaktır.

Ergen terapisinde etkili sonuç elde edilmesi için ergenin terapisti ile kurduğu bağ ve aralarında sağladıkları iletişim oldukça önemlidir. Ergen biri için, zaten birçok kişi tarafından anlaşılmadığını düşünüldüğünde, bu iletişim şekli çok değerli bir konudur. Ergen psikoloğu, ergenle doğru bir ilişki kurarak ve ebeveynlerin tutum ve davranışlarını destekleyerek aile içi ilişkiyi desteklemeyi amaçlar. Ergen psikoloğu bu amaç doğrultusunda, çoğunlukla psikoterapist ergenin kendisiyle çalışmaktadır. Konu ebeveynler ile ergenlik dönemindeki gencin iletişimi olduğunda ise birlikte çalışılabilmektedir.

Ergen ve Ebeveyn ilişkisi nasıl olmalıdır?

Ergenlik döneminde, bir ergen ile ebeveyn ilişkisi yeteri kadar mesafeli yeteri kadar yakın olmalıdır. Bağınızın kopmayacak, karşılıklı iletişim halinde ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak kadar yakın ancak ergen gencin arkadaşlarından bir dünya kurmasını ve kimlik gelişimini sağlayacak kadar da mesafeli olup ebeveyn ergen arasında çatışmaların taşınmasına da fırsat veren bir ilişki. Sağlık iksirleri hazırlayan aktarlar gibi, bir tutam ondan bir tutam bundan biraz da şundan gibi bir açıklama oldu galiba. ;))  Çoğunlukla, zıt duygulara izin veren öfke, nefret, sevgi, yakınlık, gerektiğinde paylaşıma olanak tanıyan bir iletişim diye tarif edilebilir.  Yukarıda belirttiğim, genelde olması gereken bir denge ancak özel, acil durumlar olduğunda ise özel yaklaşımlara ihtiyaç duyulabilir. Özel veya acil durum geçtiğinde ise ilişki yukarıdaki denge haline getirilebilmelidir.

Ergen terapisi kaç yaşında başlar?

Ergen terapisi, genelde ön ergenlik dönemini de kapsayacak şekilde 10-11-12 yaşlarında başlar ve 18 yaşına kadar devam edebilmektedir. Ancak ebeveynleri ile yaşamaya ve ergenlik dönemindeki ilişki ve iletişim şeklinin 18 yaş sonrasına da uzama durumu olduğunda genç yetişkinliği dönemini kapsayan 20’li yaşlarda da Aile Terapisi kapsamında ergenlik dönemindeki konularda genç yetişkin ve ebeveynleri arasındaki ilişki psikoterapi kapsamında çalışılabilmekte ve ergen terapisine çok benzerlik gösterebilmektedir.

Ergen Terapisi Neden Gereklidir?

Ergen terapisi, 12-18 yaşlarındaki ergenlik döneminde olan gencin bireysel, sosyal veya ebeveynleri ile olan sorunların aile, anne veya baba dışında bir uzman ile çalışıldığı bir yöntemdir. Ergenlik döneminde, fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel baskılar olduğu ve ergen bunu kendi içinde çözmek istediği için güvenebileceği, gizlilik prensibi kapsamında sır saklayarak yaşanan sorunların aşılmasına destek olabilecek bir çalışma ergen gence iyi gelmektedir. Ergen terapisi, ergene gelişim alanlarının desteklenmesi için sorun olduğunda aşılana kadar gereklidir. Özetle, Ergen gençlerin büyük sorun olarak gördüğü ancak kendileri ve aileleri ile biraz uğraşarak rahatça aşabilecekleri konularda “riskli” (?!!) durumların oluşmaması için üzerlerindeki psikolojik baskıların azaltılması açısından ergen terapisi gereklidir.

Ergen Terapisi Ne Kadar Sürer?

Ergen terapisinde seans süresi ergen gençle birlikte yaklaşık 45-50 dakika sürmektedir. 45-50 dakika sonrasındaki 10-15 dakika ergen psikoterapisti bir sonraki seansta çalışacağı konuları zihninde tasarlayarak ergenden ayrı çalışarak ile hazırlık yapmaktadır.

Ergen bir gencin terapiye getirmiş olduğu sorunların aşılabilmesi ve gerekli iyileştirici bağın oluşması için yeni başlayan bir ergen terapisi bir süre haftada bir veya özel konularda iki gün, ilk 3-4 hafta haftada bir olacak şekilde yapılabilmektedir.

Ergen terapisi seans sayısı açısından bakıldığında ise, ergen genç tarafından getirilen problemler, konular, terapistin kullandığı ergen psikoterapi tekniği gibi faktörlere göre ergen terapisi süresi değişebilmektedir. Ergen terapileri, sorun çözüldükten sonra da kalıcı olarak sorunlarla baş edebilmek adına zamana yayılarak aralıklarla sürdürülebilmektedir. Çoğunlukla, ergenlerle psikoterapi kısa sürse de uzun süreli çalışılan durumlar da olabilmektedir.

Başarılı bir ergen terapisinde ergenin gönülden isteyerek katılımı, ailenin ergene iyileştirici desteği ve danışan terapist arasındaki terapi iş birliği daha kısa sürede etki sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Mesleki olarak uzun bir süre önce ergen terapisti olarak çalışmalara başladığımdan beri ilginç zamana bağlı ilginç durumlar olmuştur. Ergen psikoloğu olarak, 23 yıllık mesleki deneyimimde benim için en ilginci birazdan size anlatacağım bir vaka olmuştur: Ergenlik döneminde birkaç seans çalıştığımız bir ergen genç çalışması tamamlandıktan yıllar sonra bireysel yetişkin terapisi desteği için başvurup kısa dönem destek alıp konu onun için aşıldıktan birkaç yıl sonra ise nişanlısı ile evlilik hazırlığı döneminde çift ve ilişki terapisi aldıktan sonra eşi ile bebeklerin doğumu sonrasında özel çift iletişim konularını çalıştım. Mesleğini severek yapan uzun süreli odaklanıp, insanların hayatında gerekli özel bağı oluşturmak için bir zanaatkar gibi kalıcı düşünmek önemli meslek erdemlerinden biridir. Bu doğrultuda, hem ergen terapisi yapmaya başlayan tutkuyla mesleğini seven genç psikoterapistlere hem de ergen psikoloğu arayanlar aile ve gençlere uzun vadeli düşünmelerini tavsiye edebilirim.  Mesleğini uzun vadeli severek yapan pek çok ergen psikoloğu iyi bir araştırma ile bulunabilmektedir.

Ergenlerde Uygulanan Terapi Çeşitleri Nelerdir?

Ergenlik döneminde, ergen gencin yaş aralığı, kişilik yapısının özelliklerine göre farklı aşağıdaki belirtilen terapi türleri yüz yüze veya online olarak uygulanabilmektedir:

  • Aile terapisi ergen sorunlarına odaklanarak (Stratejik Aile Terapisi),
  • Psikodinamik psikoterapi,
  • Psikiyatristlerle iş birliğinde İlaç tedavisi eşliğinde farklı psikoterapiler,
  • Ergenlerle EMDR,
  • Ergenlerle Transaksiyonel Analiz,
  • Davranışçı Psikoterapi yaklaşımları,
  • Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler,
  • Psikoeğitim desteği,
  • Belirli problemlere odaklı Grup Terapileri,
  • Sanat Terapisi,
  • Uğraş Terapileri,
  • Kısa Süreli Çözüm Odaklı Psikoterapi.

Ergenlik döneminde yukarıda belirtilen farklı psikoterapi yaklaşımları olsa da sayısız farklı isimlerle benzeri yaklaşımlar da bulunmaktadır. Yukarıda, İstanbul Ataşehir bölgesinde birlikte hizmet verdiğimiz değerli ergen psikoloğu uzmanların genelde uyguladığı yaklaşımlar bunlardır.

Ergen Terapisi Faydalı Olduğu Konular nelerdir?

Ergen terapisinin faydalı olduğu konular açısından bakıldığında çoğunlukla aşağıdaki konularda çalışılmakta ve faydalı olabilmektedir:

  • Aile içi İletişim Sorunları,
  • Cep Telefonu, Bilgisayar Bağımlılığı,
  • Davranış Problemleri,
  • Ders Başarısı ve Motivasyon,
  • Dikkat ve Konsantrasyon Sorunları,
  • Ergenlerde Beslenme ve Yeme Problemleri,
  • Ergenlerde Madde Kullanımı,
  • Ergenlik Dönemi Depresyonu,
  • Ergenlikte Arkadaşlık İlişkileri,
  • Ergenlikte Cinsel Kimlik,
  • Ergenlikte Cinsel Sağlık,
  • İnternet Bağımlılığı
  • Öğrenme Sorunları,
  • Özgüvensizlik ve Özgüven Geliştirme,
  • Sağlıklı Arkadaş İlişkileri Kurabilme,
  • Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma,
  • Sosyal Kaygı ve İçe Kapanıklık,
  • Sporcu Psikolojisi ve Performans Sorunları,
  • Stres ve Kaygı Problemleri,
  • Takıntılar ve OKB yatkınlığı (Obsesif Kompulsif Davranışlar),
  • Uyku Sorunları

Ergen Terapisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ergenlik, kişideki fiziksel, psikolojik, duygusal birçok farklı alandaki değişimi kapsadığı için başlangıç ve bitiş yaşı kişiden kişiye farklılıklar gösterebiliyor. Ancak genel bir aralık vermek gerekirse ergenlik dönemi 12-18 yaş aralığında yaşanır. 

Ergen terapi ücretleri, ergen psikoterapi seansı yapan kurumun fiyat, seansın süresi, sıklığı uygulama şekli ve uzman ergen psikoterapistlerine olan talep yoğunluğuna göre değişmektedir. Ergen terapisi konusunda güncel ücretler ile ilgili hizmet almayı düşündüğünüz merkez ve ergen psikologlarının çalıştığı ofis, klinik ve sağlık kurumlarını arayarak da öğrenebilirsiniz.

Bazı kurumlar, ücretsiz ergen terapi desteği vermekle birlikte (belediye, dernek ve benzeri bazı kamu kuruluşları) Sağlık Bakanlığına bağlı bazı kamu ve özel hastaneleri, özel merkez ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı Aile danışma merkezlerinde de ergen terapisi hizmetleri verilmektedir. Ergen terapisi seans fiyatları, değişiklikler gösterebilmektedir. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta, fiyatı çok yüksek olan ergen terapisti çok daha iyidir, seans fiyatı az olan fayda sağlamaz gibi bir yanılgıya kapılmayın! İşini tutkuyla, verimle yapan aldığı ücretten bağımsız düzgün hizmet verebilecek birçok uzman bulunmaktadır. İnternet üzerinden de uzmanlar tarafından online ergen terapisi de verilebildiği için, bu hizmete bulunduğunuz şehir ve ülke dışından da ulaşabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır. Biraz dikkatli, internet araştırmasıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Her terapide olduğu gibi ergen terapisinde de gizlilik en önemli konulardan birisidir. Ailenin bilgilendirilmesi gereken bazı durumlarda seans içerisinde ergenle yapılan konuşmalar direkt aktarılmadan aileyle ayrı bir görüşme yapılabilir. 

Ergen terapisinin kaç seans süreceği konusu birkaç boyuta göre değişiklik göstermektedir. Ergen genç ve ailesinin terapiye getirmiş olduğu konular, terapistin sorunun uzun vadede kalıcı çözümüne yönelik yaklaşım tercihi, genç ergen ile ailesinin terapi sorunların aşılabilmesi için terapistle yaptığı iş birliğinin gücüne göre değişkenlik göstermektedir. Gerekli iyileştirici bağın başlarda oluşması için bir ergen terapisi bir süre haftada bir veya özel durumlarda birkaç gün, ilk 3-4 hafta haftada bir olacak şekilde yapılabilmektedir. Bu sürede, sorun çözülmüşse terapi uygun zamanda sonlanır. Uzayan veya açığa çıkan başka sorunlar da olur ve de çalışılması ihtiyacı doğarsa belirli bir süre daha aralıklarla seanslar karşılıklı olarak ergen, terapist ve tatbiki aile ile hemfikir olunarak sürdürülebilir. Özetle, ergenlerle psikoterapi çoğunlukla kısa sürse de gerektiğinde uzun süreli çalışılması gereken durumlar da olabilmektedir. Bu internet bloğumuzda, ergenlik dönemine ait özel durumları diğer makalelerimden göz atarak inceleyebilirsiniz.

Ergen terapisinde de gizlilik, diğer terapi türlerinde olduğu gibi en önemli konulardan birisidir. Ailenin bilgilendirilmesi gereken bazı durumlarda seans içerisinde ergenle yapılan konuşmalar direkt aktarılmadan ergen gencin bilgisi dahilinde (konu ve kapsam) aileyle ayrı bir görüşme yapılabilir. 

Ergen terapisi, ergen psikoterapistleri, klinik psikologlar, okul rehberliklerinde bulunan bu alanda uzmanlaşmış psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları ve de ilaç desteği de verebilen ergenlerle çalışma beceri ve deneyimine sahip psikiyatristler tarafından da verilebilmektedir. Fiyatı çok yüksek olan ergen terapisti çok daha iyidir, seans fiyatı az olan fayda sağlamaz gibi bir ön yargıda olmayın! İşini tutkuyla, verimle yapan aldığı ücretten bağımsız düzgün hizmet verebilecek birçok uzman bulunmaktadır. Biraz dikkatli, internet araştırmasıyla güvenilir bir uzmana rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ergen bir gencin terapisti ile kurduğu bağ ve aralarında sağladıkları iletişim, ergen terapisinin etkili olmasında ve sonuç alınmasındaki en önemli etkenlerden biridir denilebilir. Ergen psikoloğu, ergenle güvene dayalı doğru bir çalışma ilişkisi kurarak hem ebeveynlerini çekiştirebilir hem de ebeveynleri ile gencin aralarındaki bağın kuvvetlenmesi ve ergenlik döneminde yaşına uygun hayatla bağının kopmamasına ve de aile içinde ergene duyarlı bir kültür gelişmesine katkıda bulunur. Ergenlik döneminde bir genç ile ailesi arasında yaşanan çatışmayı yaşayan biri için zor ve hayal gibi görünse de yukarıdaki cümlede bahsettiklerim bir ergen psikoloğu olarak hakkıyla çalışma yapılabildiğinde mümkündür diyebilirim.

Blog Yazılarım

Psikoloji alanındaki yazılarım ve eğitimlerimden haberdar olmak isterseniz
e-posta grubuma katılabilirsiniz.

Adres: Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Gardenya 7-1 Blok (McDonald’s üzeri) Kat:5 D:32
Ataşehir/İstanbul

E-Mail: psikologdenizdogruoz@gmail.com

Telefon: 0537 443 00 09  – 0533 746 77 14